LagerhäggAlla körsbärslagervaror är vintergröna. Dessutom är de flesta sorter också mycket hårda. Vill du njuta av en grön, full häck året runt? Då är en lagerhäck idealisk för detta.

En stor fördel med en vintergrön häck är att du också är skyddad på vintern mot grannarnas och förbipasserande. Om du gillar din integritet och vill njuta av en vacker häck samtidigt, är körsbärslagret en häckväxt som passar dig bra.

Körsbärslager: en snabbt växande häckväxt

Cherry laurel är en häckväxt känd som en snabb odlare. Väljer du en laurelhäck? Sedan väljer du en buske som snabbt ger en full, syntät Lagerhägg. Varianter av lagerblad som växer mycket snabbt är körsbärslagret “Rotundifolia” och lagerbladet “Novita”.

Men laurel “Genolia” och lagerkörsbäret “Caucasica” är också kända som verkliga tillväxtmästare: dessa häckplantor växer alla cirka 40 till 60 centimeter per år. Den portugisiska lagren växer lite långsammare: den växer i höjd med cirka 15 till 30 centimeter varje år.

Dessutom är den portugisiska lagren en typ av körsbärslager som går upp ganska smal. Detta gör denna häckväxt också lämplig för plantering i mindre trädgårdar. Häcken bör dock beskäras minst en gång om året för att hålla den i en fin, snygg form.

Detsamma gäller även körsbärslagret “Genolia”: där många lagersorter växer ganska brett förblir denna typ fin och smal. Även om körsbärslager vanligtvis är en snabbväxande häckväxt, finns det också typer av lager som växer långsamt.

Körsbärslager “Otto Luyken” och laurel “Zabeliana” är bra exempel på detta. På grund av sin långsamma tillväxt kan dessa typer av laurel också planteras i små trädgårdar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *